sanin občasník aneb co mě nenechá klidnou

Servis velkoměsta

12. 11. 2014 11:24
Rubrika: Nezařazené

Na dědině:

Došly jary, dovezou příští týden. Ok, s tím zbytkem doma budu šetřit.

 

Ve městě:

Cože? Jak - nemají?! To musím mazat až k nádraží do hyper super? No to je snad vtip. V dnešní době a oni nemají!!!!

 

Na dědině:

Do háje! Zaspala jsem a tak si přede mší stihnu s bídou vyčistit zuby. Představa o snídani a úpravě zevnějšku vzala za své. Hm. Tak honem.

 

Ve městě:

Cože? 8:38? No tak to tu devátou asi nedám, co? Ale nevadí, o tři zastávky dál je mše i 10:30, tak co už.

 

Už delší dobu ve mě zraje úvaha, jestli je tenhle "kostelový servis" dobrý nebo ne. Mnohokrát jsem ho ocenila, když jsem měla cestu do Brna a úplnou náhodou míjela kostel, kde právě začínala/probíhala mše a já tak mohla zcela neplánovaně prožít setkání s Kristem i v čase, kdy to u mě není úplně obvyklé. Pravda, nejednou mi taky bodlo, že "o tři zastávky dál..." Co si budeme povídat, některé sobotní večery se protáhnou a ono je pak i 9:15 a ne 8:38. Když jsem doma, tak si budík na mši prostě nařídit nemusím. Vždycky se nějaká najde a když náhodou zaspím moc, večer to jistí. Ještě pořád můžu vybírat nejméně ze tří míst. Zato když jsem u babičky, natahuju si budík i po plese. Mše je jedna a hotovo. Navíc ta u nás je nejpozději snad z celého děkanátu. Žádný večer. Žádné tři zastávky jinde. Hezky vstávej, i když bys spala. Je to otázka priorit a v tomhle případě spánek počká.

Stejné je to i se svátostí smíření. V Brně funguje stálá zpovědní služba a navíc ještě každá farnost extra. Vynikající pro lidi, kteří jsou nějakým způsobem omezovaní (malá možnost hlídání dětí, stud chodit ke svému faráři atd.). Ale je to stejně vynikající i pro ty, kdo si ten čas najít mohou? Přiznám se, že tuhle možnost jsem ještě nevyužila. Je fajn vědět, že existuje, kdyby "hořelo". Ale trošku se bojím toho, že tenhle výborý projekt může vyvolat poněkud negativní efekt - vědomí, že když něco "zašpiním", můžu to hned "vyčistit". V čistírně jsou přece skoro furt.

 

Prosím, nevyvolávejme tu diskusi, zda je podobný servis dobrý - určitě má spoustu pozitiv. Spíš bych ráda znala Vaše názory, zda tu určitou "kontraproduktivnost" vnímáte taky nebo to tak mám jenom já. Díky.

Zobrazeno 1150×

Komentáře

Gillette

sanitan: chápu .-) teda, servis využívám, jsem za něj ráda a nevadí mi. ale chápu, že na tom "něco" je.

sanitan

Tak mi víc z Vás psalo, že vyznívám značně negativisticky vůči těmto vymoženostem. Asi se fakt neumím vymáčknout. Prosím nevnímejte tenhle postřeh jako odsouzení. Ba právě naopak. Jsem za možnost stálé zpovědní služby velice ráda a jsem si jistá, že kdybych neměla stálého zpovědníka, byla bych mezi prvními, co ji budou využívat. Chtěla jsem jen poukázat na to, že se setkávám mj. i s přístupem jak za komunistů - je tam fronta, tak si tam stoupnu a časem zjistím, na co je.
Stejně co se týká mše - úvod o jaru měl naznačit, že mám-li všeho dostatek, nějak si toho přestávám vážit. Ať už jde o oblečení, drogerku a nebo právě ten "servis".
Nechtěla jsem říct ani víc ani míň. Tak snad už je to jasnější.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková