sanin občasník aneb co mě nenechá klidnou

Moje "poprvé"

6. 12. 2010 22:32
Rubrika: Nezařazené

Tak je to tu.

Zažila jsem své "poprvé".

Poprvé jsem se setkala s Mikulášem a pekelnou sebrankou v roli matky. Maminky ochranitelky. Maminky - jistoty, která nevydá synka čertům. Maminky nápovědky při odříkávání básničky s malou dušičkou...

 

Byla to zvláštní chvíle. V místech, kde já se setkávala jako dítě s Mikulášem. Akorát o dvacet let dřív. Tehdy dělali Mikuláše vrstevníci mojí mamky. Teď to byli moji kamarádi. Lidi, se kterýma jsem strávila dětství. Každé prázdniny. Byly to krásné chvíle. Úplně mě zamrazilo, když jsem ty kluky viděla. Asi nějak stárnu nebo co.

 

Když jsem byla malá, povídal mi děda, jak se Mikuláš spouští na zlatým provazu z nebe za dědinou a čerti ho tam chodí čekat. Vždycky u nás byl sníh. Vždycky ta představba byla kouzelná. Potěšilo mě, že letos to bylo stejné. Sníh, bílo. Krásně bílo. Žádná břečka. Čerti se pomalu rojili a odcházeli na konec dědiny. Tam se připojil Mikuláš. Čerti pobíhali po dědině a Mikuláš je vždycky upozornil na nějaký dům. Tam důstojně přišel, zazvonil na zvoneček a za ním chrastili a dováděli čerti. Stejné, jako jsem to zažívala v dětství. To, co jsem jako malinká respektovala, jako velká s nostalgií vzpomínala. To zažívám znovu s naším malým synem. Asi s přibývajícími lety mládnu, Nebo ne?

Ale co mě letos opravdu nehezky v souvislosti s Mikulášem dostalo, byla páteční Kouzelná školka. Náš malej to miluje. Pohádky, zejména mašinky, Fíka a Kouzelnou školku. A tak jsme koukali. Přišel Mikuláš. Fanynka (skřítek z Fanfárie) mu říkala, že přišel brzo, že má chodit až v neděli a je teprve pátek. A co jí řekl Mikuláš? Podivil se, a pak se nechal slyšet, že asi špatně kliknul na jejich nebeský kalendář. Ale žádný problém, že to otázka jen několika kliknutí a doběhne v neděli tak, jak doběhnout má.

Fak bude můj syn jednou říkat svým dětem, že má Mikuláš kancelář s věčně padajícím připojením na internet a sekretářky mu vaří hnusný kafe, tak pomažou do pekla první?

Vím, možná přeháním, ale docela to mou pohádkovou představu spojenou s tímhle tajemným večerem narušilo. Prosím, neberme dětem možnost snít o něčem jiném, než o nejmodernější technice. Vždyť za chvíli bude i Bajaja bojovat s nějakým vesmírným monstrem pomocí techniky, kterou ani sám nepojmenuje a draci budou známí leda v muzeua zajímat budou tak maximálně archeology. A perníková chaloupka? ani nedomýšlet, co děti napadne, když se řekne "perníček" :-(

Zobrazeno 1172×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková