sanin občasník aneb co mě nenechá klidnou

Svobodně

1. 4. 2018 12:25
Rubrika: Nezařazené

Už loni jsem se lehce pozastavila, ale nakonec si řekla, že je to jenom další z legrácek dvojice J+J u oltáře. Že ti dva jsou skvěle sehraní, ale jeden farářuje na dědině a druhý jáhnuje ve městě. Že je pro ně svátek, když se společně potkají v jednom kostele a že je vidět, jak si to užívají na spoustě drobných detajlů, které z liturgie v jejich podání tvoří umělecké dílo, kde není diváků. Kde je jejich radost ze služby nakažlivá a jakkoli by člověk chtěl být jen pouhým divákem, tak nemůže.  

Jenže letos tahle "legrácka" přišla zase. Kněz zazpíval Gloria. Rozžala se světla, rozezvučely varhany i zvony. A taky obrovský svazek klíčů, který bleskově vytáhnul jáhen z kapsy. 

Možná to je jedna z jeho legrácek. Ale v symfonii radosti ze vzkříšeného mi v tom zní ještě jedna obrovská radost. Radost ze svobody, svoboda k životu. V těchto Velikonocích možná nejsilnější poselství. 

Zobrazeno 4030×

Komentáře

KMirjam

To vám urimne přeji, možná i zavidim. U nás si lidi zkrátka na výzvu faráře nanosi nejrůznější plechové a jiné zvonecky a rachoti po celou dobu trvání Gloria, zcela nekoordinovane.. Tím to samozřejmě ztrácí i ten slavnostní ráz, kdyby slo o nástup ( a také jen ministranty , zvony a varhany) už jen pro ten odstupnovany kontrast by to mělo větší sílu.

KMirjam

@sanitan ano, u sv. Prokopa.

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková