sanin občasník aneb co mě nenechá klidnou

Bezpečnost práce

17. 4. 2016 12:36
Rubrika: Nezařazené

Kdo by to neznal. Valná většina z nás prošla někdy školením bezpečnosti práce.

Jedno takové pro nás zorganizovala i moje bývalá zaměstnavatelka. Pozvala paní odbornici, která nám udělala přednášku přesně pasující na naše pracovní prostředí. Pravda, mělo mi být divné, že už sama přednáška popírala zákony zdravého rozumu, ale co už.

Tedy jsme se dozvěděli, že u bazénu musíme mít zácharnné pomůcky - plovák a podkovu. Obojí na vcelku dlouhém laně. Na tom není nic divného, pokud mluvíme o provozu veřejného bazénu, kde se pohybuje plavčík, který má na starost vcelku velikou plochu. Jenže náš bazén měl rozměry 7 x 4 metry a my, jako osoby za záchranu tonoucího zodpovědné, jsme v době přítomnosti veřejnosti byli vždy ve vodě a vedli výuku. Tedy když se mi někdo topí, tak jej chytím rukma a vyndám nad hladinu. Pro případná poranění páteře jsme školení, jak pomoci bez nadlehčovacích pomůcek, protože v nízké vodě stejně nejsou potřeba. Nicméně bezpečačka tvrdila, že školení z první pomoci je v tomto až na druhém místě - prioritně musíme vybavit pracoviště zmíněnými pomůckami a to, že pro ně rozhodně nepoběžíme, je snad dá rozum, nikoli legislativa. Dále se kolem bazénu musíme pohybovat výhradně v pevné zavazovací obuvi. Akorát už neví, jestli když se bude někdo topit, máme dbát na hygienu a napřed se zout a nebo napřed zachraňovat. Pantofle skopnu, tenisky o poznání hůř, že.

Jenže naše práce nebyla jen u bazénu, ale i v zázemí pro klienty. Tedy jsme se dozvěděli, že nabíječka na mobil nesmí zůstávat v zásuvce, protože by její konec nezastrčený do mobilu mohl někoho zabít (např. dítě, které se k ní dostane a konec strčí do pusy), že musíme alespoň 2x denně otírat prach z elektrospotřebičů, aby nedošlo ke vznícení (a že taková LCD obrazovka v místnosti srovnatelné s čekárnou u lékaře pojme denně prachu!) a taky že musíme věci ve výškách otírat nikoli ze židle, ale ze stolu, protože ten je stabilnější atd.

 

Tedy z toho naše paní vedoucí vyvodila závěry, rozepsala, kdo je za jaký úklid osobně zodpovědný, k bazénu pověsila ty nehorázně drahé pomůcky, které nikdy nikdo nepoužil a nepoužije, i kdyby se fakt něco stalo a život šel dál. Asi dva týdny.

Pak kolegyně dle pokynů vylezla na stůl (z hygienických důvodů a nařízení šéfky bez bot), aby otřela zavěšený monitor. Po vykonání úkolu přes židli slézala a došlápla.... přímo na kolíky nabíječky, kterou dle rozkazu předchozí směna vyndala a nechala ležet vedle prodlužky. Vyžádalo si to 5 týdnů pracovní neschopnosti.

Bezpečnosti práce zdar! :-)

Zobrazeno 1423×

Komentáře

sanitan

JiKu: Ne. V tomto případě je přišlápnu. Neudělám-li to, mohu si být jistá, že mě hráběmi praští některé dítě.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková