sanin občasník aneb co mě nenechá klidnou

Závitky

11. 12. 2015 13:09

Dlouho jsem tu nebyla s žádným receptem a tenhle si nemůžu nechat pro sebe. Dělám jej když mám chuť na bramborový salát a nechci vyrábět klasické řízky nebo něco takového.

 

Vepřové maso naklepu a osolím (jako řízky).

V kastrůlku nechám rozpustit máslo, do kterého prolisuju česnek a nechám zahřívat, dokud se česnek krásně nerozvoní.

V misce nebo hlubokém talíři smíchám strouhanku s jemně strouhaným sýrem (nemusí být nijak výrazný, i obyčejný eidam tady nadělá hodně parády).

Máslo vypnu a každý řízek v něm po obou stranách namočím a hned ho přendám do strouhanky, kterou do něj požádně nabuším rukou (jakobych se snažila tan sýr nacpat do masa) a celé to zatočím do ruličky.

Jednotlivé ruličky dám natěsno do zapékací mísy vymaštěné máslem (nedoporučuji nahrazovat pečícím papírem - rozblemcá se). Nepoužité máslo z obalování přeliju přes vrch.

Zakryté peču na 250° asi 5 - 10 minut, pak podliju vodou, aby maso bylo zanořené zhruba do poloviny, zakryju a peču dalších cca 40 minut s občasným poléváním, aby se maso nevysušilo. Na posledních pár minut odkryju a nechám zezlátnout. Nesmí se to přehnat, protože jinak vrchni krusta hrozně ztvrdne. Takže lehce nazlátlá barva je přesně akorát.

 

Za nespornou výhodu považuji, že se to celé dá nachystat den předem a pak už jen upéct.

Dobrou chuť :)

Zobrazeno 1632×

Komentáře

IrenaT

Tak jsem je dnes dělala při rodinném obědě a všem moc chutnaly. Takže je zařadím do svých oblíbených jídel :-). Doporučuji!

sanitan

To jsem ráda :)

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková