sanin občasník aneb co mě nenechá klidnou

Vůně dětství

10. 4. 2015 18:55
Rubrika: Nezařazené

Kuba přišel s tím, že chce misku, aby mohl na zahradě natrhat kopřivy na zdravý kopřivový čaj (loni mu ho vařila babička z manželovy strany). Tak kopřivy natrhal, přinesl, zalil vodou a hypnotizoval konev. Zcela propadl vědomí vlastní důležitosti a rozhodl se za přípravu toho životodárného roztoku zodpovídat úplně sám.

Jak jsem jej tak sledovala, vzpomínala jsem na "kopřivovou bábu" - to byla šatnářka u nás v práci, tedy (pochopitelně) žena světa znalá, která měla od všeho klíče a my cucáci libovolného věku jsme jí lezli krkem a tak nám udílela moudré rady. V paměti mi zůstala ta kopřivová - prý když bude ČLOVĚK měsíc pít litr a půl kopřivového čaje, zaručeně otěhotní. Tehdy jsme se s kolegy smáli, že jestli to může být člověk libovolného pohlaví a navíc nic jiného není potřeba, že by to stálo za pokus na některém z chlapců školního věku. Nenašli jsme dobrovolníka, tak jsem do tohoto experimentu zkusila uvrtat svého tchána, který nadšeně souhlasil, nicméně tchýně to zatrhla. Takže dodneška nevím, co je na jejím tvrzení pravdy :-(

 

Děti se sesedly kolem stolu a nadšeně se na tu dobrotu vrhly. "Mami, že jsem nasbíral dobrý kopřivy?" "Mami, že Kuba nasbílal doblý kopšivy?" Ano děti, nasbíral.... "Mami, dej si taky." "Mami, už jsi ochutnala ten výborný kopřivový čaj?"

Jdu si nalít.

A najednou z mého oblíbeného hrnečku na večerní čaj cítím vůni dobře známou z dětství. Přivoním znovu a opravdu - vidím, jak mám svoje zelené papučky určené ven, je mi zhruba tolik, co je teď Kubovi a vidím se, jak stojím v chodbě "u pařáka", na nízké stoličce mám dva kýble a pečlivě do nich odměřuji šrot, vařené brambory a sekané kopřivy. Za rohem slyším babičku "ohni, hož do!" a prostorem se vyvalí oblaka páry provázející babičku s horkým hrncem, kterým ty kýble spaří. Chodbou to zavoní, důkladně všechno promíchám starou vařekou a už si to štrádujeme každá s jedním kýblem do chlívku k prasatům.

Dobrý čaj, voňavý. Dětem chutná. Ale já nějak nemůžu překonat tu vůni dětství :-) Vtipné je, že až mé děti za nějakých 25 let ucítí vůni spařených kopřiv, představí si maminku a ne prase jako maminka :-)

 

Zobrazeno 879×

Komentáře

sanitan

JiKu: To je milé a nečekané :-) Píšu si!

sashka

:) pila som minulý týždeň, je skvelý :)

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková