sanin občasník aneb co mě nenechá klidnou

Slovenský zázrak - brynzová polévka

11. 2. 2014 14:44

Vůbec jsem netušila, co čekat, když jsem tenhle recept objevila v kuchařce, ale protože mám ráda halušky, tak jsem usoudila, že umět dělat brynzu i jinak není na škodu. A strašně moc mi to chutnalo.

 

Tak tedy:

Hodila jsem uvařit cibulový vývar (cibule nakrájená na kolečka, okořeněná solí, mletou paprikou a drceným kmínem, to celé ve vodě). Mám ráda, když není polévka homeopatická voda, takže jsem na zhruba 3/4 litru vody dala 3 středně velké cibule. Vařila jsem to než cibule změkla (měla jsem celkem silná kola a vařila tak 15 minut). Mezi tím jsem rozmatlala brynzu (1 balení) se smetanou (12%) (něco přes půl kelímku). Protože jsem od přírody líná něco matlat v misce, udělala jsem to v takovém tom elektrickém sekáčku, co se dodává k ponorným mixérům a obvykle v tom dělám dětské polívečky. Tím mi vznikla krásně hladká směs, kterou jsem přelila do hrnce, zalila horkým cibulovým vývarem a bylo hotovo. Na talířích jsem to už jen doplnila sekanou pažitkou a opečeným chlebem.

Na můj vkus polévka řídká, ale chuťově opravdu skvělá.

 

Možná by ke zhoustnutí polévky stačilo, kdybych použila tučnější smetanu a pak to ještě provařila, ona totiž sama polévku zahustí i bez mouky. V receptu ale o procentech smetany nepsali a o prováření taky ne, tak jsem brala, co bylo v ledničce. Ale příště to zkusím. Určitě jsem to nevařila naposledy.

Zobrazeno 4458×

Komentáře

evulka

Demikát :-) Prevariť neodporúčam, bryndza obsahuje kopu "tých správnych" baktérií, bola by skoda ich všetky zničiť.

sanitan

evulka: Díky za radu. Přišla právě včas, kdy jsem se chystala zkusit druhý pokus. Takže jsem nepřevařovala, ale jenom použila tučnější smetanu a je výborná :-) Jo a bylo mi líto zahodit tu cobuli, tak jsem ji tam nechala a taky je to dobrý :-)

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková